Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2010

Είναι ΄΄της μόδας΄΄ η ουρολοίμωξη;;

Δεν ξέρω αν είναι πιο συνηθισμένο αυτή την εποχή αλλά πολλές γυναίκες γύρω μου πάσχουν από ουρολοίμωξη. Μάλιστα, αρκετές από αυτές δηλώνουν ότι είναι συνηθισμένο πρόβλημα γι' αυτές. Δημοσιεύω λοιπόν το αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου.

Υποτροπιάζουσες Μολύνσεις της Ουρικής Οδού


Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την εμπειρία κάποιων μολύνσεων του ουροποιητικού στη ζωή τους. Μια από τις κύριες αιτίες είναι η σεξουαλική δραστηριότητα που, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, προκαλεί τη μεταφορά βακτηριδίων από την κολπική ή πρωκτική περιοχή στην κύστη και την ουρήθρα. Τα συμπτώματα είναι φλόγωση στην ούρηση, αιματουρία και πυρετός. Αν δεν θεραπευτεί, η μόλυνση μπορεί να μεταφερθεί στα νεφρά και να γίνει επικίνδυνη. Γι' αυτό η γυναίκα που νιώθει μια τέτοια μόλυνση πρέπει να κάνει καλλιέργεια και αν είναι θετική, να πάρει αντιβίωση. [Υπάρχει πάντα και η ΄΄φυσική αντιβίωση΄΄ - Προτεινόμενα: Forever Bee Propolis και Forever Garlic-Thyme] Αυτό θεραπεύει συνήθως το πρόβλημα.

Πολλές γυναίκες όμως, έχουν υποτροπιάζουσες μολύνσεις στην κύστη, που αντιμετωπίζονται με επανειλημμένες αγωγές με αντιβίωση. Αυτή είναι μια διαφορετική περίπτωση και απαιτεί διαφορετική αντιμετώπιση. Η χρόνια χρήση αντιβιοτικών δεν απευθύνεται στην υποβόσκουσα ανισορροπία του σώματος που οδηγεί στις συνεχείς μολύνσεις και επίσης τα αντιβιοτικά μπορεί να εξουδετερώσουν τη βοηθητική κολπική χλωρίδα, με αποτέλεσμα μυκητιάσεις και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροφόρου οδού.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διατροφή.
Πάρτε ένα κατάλληλο προβιοτικό παράγοντα [οξεόφιλο ή bifidus]. Βρίσκονται στην αγορά και χρειάζονται ψυγείο για να διατηρηθούν ζωντανά τα βακτήρια. [Προτεινόμενο: Forever Active Probiotic με 6 στελέχη διαφορετικών ειδών ευεργετικών μικροβίων από τα γένη Lactobacillus και Bifidobacterium]. Ένας άλλος τρόπος να αποκαταστήσετε την κολπική χλωρίδα σας, αν είχατε επανειλημένες μολύνσεις του ουροποιητικού και πολλές αγωγές με αντιβίωση, είναι να βουτήξετε ένα ταμπόν σε απλό οργανικό γιαούρτι και να το βάλετε στον κόλπο σας. Αλλάξτε το ταμπόν με γιαούρτι κάθε 3-4 ώρες. Θα ανανεώσουν την κολπική χλωρίδα και θα μειώσουν τον κίνδυνο επανάλειψης των μολύνσεων που σχετίζονται με μήκυτες. Μπορείτε ακόμα να κάνετε πλύσεις με γιαούρτι ή να βάζετε μια προβιοτική κάψουλα κάθε βράδυ, για λίγες νύχτες.

Ο καφές, ακόμη και ο ντεκαφεινέ, μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα και να διεγείρει την κύστη, γι' αυτό σταματήστε τον.

Πολλές γυναίκες με υποτροπιάζουσες μολύνσεις βοηθιούνται επίσης χρησιμοποιώντας φίγγια [είδος μούρου], που περιέχουν ένα συστατικό το οποίο εμποδίζει τα βακτήρια να προσκοληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, και άρα αποτρέπει τις μολύνσεις. Ο χυμός τους επίσης κάνει όξινα τα ούρα, δυσκολεύοντας την ανάπτυξη βακτηριδίων. Η προσθήκη ζάχαρης εν μέρει εξουδετερώνει τα οφέλη, γι' αυτό αγοράστε συμπηκνωμένο χυμό χωρίς ζάχαρη και καταναλώστε περίπου 450 γρ. αραιωμένου χυμού καθημερινά για την αντιμετώπιση μόλυνσης ή τη μισή ποσότητα για πρόληψη. Επίσης κυκλοφορεί και σε χάπια. [Δείτε: Aloe Berry Nectar και Forever Pomesteen Power]

Το βότανο uva ursi [αρκτοστάφυλο] περιέχει μια ουσία γνωστή ως arbutin, που είναι φυσικό αντιβιοτικό και ανακουφίζει από τις λοιμώξεις της κύστης. Υπάρχει σε κάψουλες [περιέχουν 20 τοις εκατό arbutin] και μπορείτε να παίρνετε 2 κάψουλες 3 φορές την ημέρα, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Ή πάρτε βάμμα, μία σταγόνα σε ένα φλυτζάνι νερό, 3 φορές ημερησίως, μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Τόσο τις κάψουλες, όσο κα το βάμμα θα τα βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Η βιταμίνη C είναι πολύ βοηθητική για να μη μολυνθείτε ξανά. Πάρτε 1000-2000 mg την ημέρα, και αν οι λοιμώξεις σας σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή, πάρτε 1000 mg πριν και 1000 mg μετά το σεξ [Forever Absorbent-C]. Επίσης να πίνετε πολλά υγρά, και ουρήστε οπωσδήποτε μέσα σε 1 ώρα από την ερωτική πράξη. Οι γυναίκες που το κάνουν δεν παθαίνουν τόσες ουρολοιμώξεις, ίσως γιατί η λήψη υγρών και μετά η ούρηση εμποδίζει τα βακτηρίδια να προσκολληθούν στους ιστούς και να προκαλέσουν μόλυνση.

Ορμόνες. Οι γυναίκες που βρίσκονται πριν ή στην εμμηνόπαυση συχνά έχουν μια λέπτυνση της εξωτερικής ουρήθρας, λόγω έλλειψης οιστρογόνων σ' αυτή την περιοχή του σώματος, με αποτέλεσμα μια αίσθηση φλόγωσης κατά την ούρηση. Αυτό μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως λοίμωξη. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν βάζετε μια κρέμα με βάση τα οιστρογόνα στο άνω μέρος του κόλπου, ακολουθώντας τη γραμμή της ουρήθρας. Συνιστώ οιστριόλη 0,5 mg, σε κολπική κρέμα. Η συνήθης δόση είναι 1 γρ. κρέμας μια φορά την ημέρα για μια εβδομάδα και μετά 2-3 φορές την εβδομάδα ή κατά περίπτωση. Αυτό θα αποκαταστήσει το πάχος του κολπικού ιστού και θα σταματήσει τη φλόγωση.

Σεξουαλική δραστηριότητα. Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουρικής οδού συχνά συνδέονται με το τακτικό σεξ ή με μικροτραυματισμούς κατά τη διάρκειά του. Για παράδειγμα, σε ζευγάρια που περνούν μεγάλα διαστήματα χωριστά, η επανασύνδεση για κάποιες μέρες με συχνό σεξ μπορεί να ερεθίσει τον ιστό του κόλπου και της ουρήθρας. Γι' αυτό χρειάζεται να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσετε τους τραυματισμούς. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη χρήση κάποιου λιπαντικού ή ακόμα και αναθεώρηση της σχέσης σας, αν δεν είναι ικανοποιητική.

Επίσης επανειλημένες λοιμώξεις ή φλόγωση μπορεί να σχετίζονται με τη μέθοδο αντισύλληψης. Αν χρησιμοποιείτε διάφραγμα που είναι μεγάλο ή προφυλακτικά και αντισυλληπτικές κρέμες που περιέχουν το σπερματοκτόνο nonoxynol-9, μπορεί να σας δημιουργηθεί ερεθισμός στην ουρήθρα και φλόγωση κατά την ούρηση. Θα φύγει μόλις σταματήσετε τη χρήση τους.

Άλλες Θεραπείες. Αποφύγετε την εισαγωγή βακτηριδίων στην περιοχή της ουρήθρας. Φροντίστε να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω και όχι ανάποδα.

Τα επιθέματα καστορέλαιου, χαμηλά στην κοιλιά σας, 2-3 φορές την εβδομάδα, μπορούν να κάνουν θαύματα, γιατί βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης πολύ βοηθητικός είναι και ο βελονισμός.

Ψυχολογικοί Παράγοντες. Όπως έχω ήδη πει, υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες που επηρεάζουν την κύστη και και το ουροποιητικό σύστημα και συχνά συνδέονται με τον παραγνωρισμένο θυμό σας ή με τη μομφή προς κάποιο πρόσωπο - συχνά του άλλου φύλου. Γι' αυτό επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας την ακόλουθη επιβεβαίωση από τη Louise Hay: ΄΄Απαλάσσομαι από το μοντέλο μέσα μου που δημιούργησε αυτή την κατάσταση. Είμαι πρόθυμη ν' αλλάξω. Αγαπώ και εγκρίνω τον εαυτό μου.΄΄

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΧΡΥΣΑ:
Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις
Η Χρύσα ήταν 32 ετών όταν πρωτοήρθε να με δει για μια ετήσια εξέταση. Είχε σχετικά καλή υγεία, αλλά υπέφερε από κράμπες περιόδου, διακεκομένες κρίσεις πυελικού πόνου και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού, τις οποίες αντιμετώπιζε κάθε φορά με αντιβιοτικά. Μου είπε ότι κάθε φορά που ταξίδευ ή πήγαινε διακοπές, ανησυχούσε μήπως την πιάσει μια νέα λοίμωξη. Επίσης είχε κουραστεί από τις μηκυτιάσεις που πάθαινε κάθε φορά που έπαιρνε αντιβιοτικά.

Όταν τη ρώτησα πώς ήταν η ζωή της, μου είπε ότι ο άντρας της είχε μια δουλειά που τον υποχρέωνε να λείπει για δύο εβδομάδες το μήνα. Αυτό δυσκόλευε τον προγραμματισμό της ζωής της. Ήθελε να κάνει παιδιά, αλλά δίσταζε. Όταν τη ρώτησα για τη σεξουαλική ζωή της, μου είπε: ΄΄Έχουμε συνεχείς σεξουαλικές επαφές όταν βρίσκεται στο σπίτι και χρησιμοποιώ διάφραγμα με αντισυλληπτικό τζελ ή προφυλακτικά.΄΄ Τη ρώτησα για τη συνήθη εμφάνιση των λοιμώξεών της και συνειδητοποίησε ότι συνήθως εμφανίζονταν 1-2 μέρες μετά το σεξ.

Έλεγξα το διάφραγμά της για να δω αν ήταν το σωστό μέγεθος [και ήταν] και μετά της πρότεινα το εξής πρόγραμμα:


• Μείωση επεξεργασμένης ζάχαρης και αλεύρων και διατροφή με πλήρεις τροφές.
• Να πίνει τακτικά χυμό από φίγγια.
• Να αρχίσει να παίρνει ένα καλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών - μετάλλων [π.χ. Aloe Vera Gel, Forever Nature Min, Forever Kids, Forever Bee Pollen, Forever Royal Jelly, Forever Fast Break, Forever Lite Ultra, Forever Lite]
• Να παίρνει 1-2 γρ. βιταμίνης C μετά την ερωτική πράξη και να πάρει την ίδια δόση την επόμενη μέρα [Forever Absorbent-C].
• Να πάρει ένα καλό προβιοτικό μία μέρα πριν, την ίδια μέρα και μια μέρα μετά την ερωτική πράξη. [Forever Active Probiotic]

Επίσης της ζήτησα να παρατηρήσει τι την ''πυροδοτεί΄΄ συγκινησιακά. Ειδικά αν ήταν θυμωμένη με τον άντρα της για θέματα που δεν είχαν συζητηθεί.

Τρεις μήνες αργότερα ήρθε για ένα τσεκάπ. Σ' αυτό το διάστημα είχε μία μόνο φορά τα αρχικά συμπτώματα μιας λοίμωξης, τα οποία είχαν περάσει πολύ γρήγορα με το χυμό και τη βιταμίνη C. Μου είπε: ΄΄Συνειδητοποίησα ότι το κλειδί στις λοιμώξεις μου ήταν τα συναισθήματά μου. Μόλις ένιωθα να εκνευρίζομαι με τον άντρα μου, ανάγκαζα τον εαυτό μου να το συζητήσει μαζί του, για να μην αναγκαστεί το σώμα μου να το εκδηλώσει. Επίσης σταμάτησα να κάνω έρωτα μαζί του όταν ένιωθα θυμωμένη. Συνειδητοποίησα ότι αυτό ξεκινούσε τη μόλυνση. Είμαι ενθουσιασμένη που τώρα πια ξέρω ότι το σώμα μου δεν με προδίδει με αυτές τις λοιμώξεις. Υπάρχουν πολλά που μπορώ να κάνω για να τις εμποδίσω ή τουλάχιστον για να τις σταματήσω στην αρχή τους΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου