Παρασκευή, 7 Μαΐου 2010

Πολυκυστικές Ωοθήκες

Με αφορμή τη συζήτηση με μια φίλη για το θέμα παραθέτω το αντίστοιχο κεφάλαιο του βιβλίου.

ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΕΣ ΩΟΘΗΚΕΣ

Πολλές γυναίκες έχουν μια πάθηση γνωστή ως πολυκυστικές ωοθήκες. Οι αποκαλούμενες πολυκυστικές ωοθήκες είναι σημάδι ορμονικής δυσλειτουργίας. Είναι μια πολύπλοκη διαταραχή, γιατί επηρεάζεται από τα συναισθήματα, τις σκέψεις και το προσωπικό ιστορικό.

Οι γιατροί συνήθιζαν να την αποκαλούν ασθένεια. Τώρα όμως, δεν θεωρείται πλέον ασθένεια, αλλά ένδειξη υφέρπουσας ανισορροπίας. Είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης σειράς ορμονικών αλληλεπιδράσεων. Μερικές περιπτώσεις είναι γενετικές, αλλά στις περισσότερες δεν υπάρχει κάποια γενετική σχέση. Η συμβατική ιατρική δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ή πώς προκύπτουν οι πολυκυστικές ωοθήκες, αλλά ξέρουμε ότι συνδέονται στενά με το υπερβάλλον σωματικό λίπος. Περίπου το 50 τοις εκατό των γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες έχουν υπερβάλλον σωματικό λίπος. Οι γυναίκες με υψηλή αναλογία μέσης-γοφών [σχήμα μήλου] είναι πιθανότερο να έχουν δυσλειτουργικές ωοθήκες.

Τα κυριότερα προβλήματα που συνδέονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες είναι ότι οι ωοθήκες της γυναίκας δεν παράγουν ωάρια και το σώμα της παράγει πολλά ανδρογόνα. Το αποτέλεσμα είναι οι περίοδοί της να σταματούν ή να μην είναι τακτικές. Τα ανδρογόνα υπάρχουν φυσιολογικά τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες, αλλά σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες υπάρχουν σε υψηλότερα επίπεδα, συχνά λόγω αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβουν οι γυναίκες, γιατί συνδέεται με πολλές παθήσεις. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα αυξάνουν τα ανδρογόνα, που με τη σειρά τους οδηγούν σε μεγαλύτερες πιθανότητες παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, υπέρτασης και υπερτρίχωσης [περισσότερες τρίχες στο πρόσωπο]. Χρονικά, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων εμποδίζουν επίσης την ομαλή περιοδική ανάπτυξη των ωαρίων στην ωοθήκη. Όταν ο ομαλός ορμονικός κύκλος μιας γυναίκας εμποδίζεται από χρόνια υπερπαραγωγή ανδρογόνων, ούτε εκείνη ούτε οι ωοθήκες της θα βιώσουν τις φυσικές κυκλικές αλλαγές που συνδέονται με τη φυσιολογική λειτουργία της ωοθήκης. Τα ορμονικά επίπεδα παραμένουν στατικά. Έτσι, οι ωοθήκες της γυναίκας περιέχουν πολλές μικρές κύστες από υπο-αναπτυγμένα ωάρια. Στο υπερηχογράφημα, οι ωοθήκες φαίνονται μεγάλες, με πολλές μικρές κύστες, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των ωοθηκών.

Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΝΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑ

Όποτε μια γυναίκα έχει πρόβλημα με κάτι τόσο πολύπλοκο όσο η διαδικασία της ωορρηξίας, ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα με το ρυθμιστικό μηχανισμό του έμμηνου κύκλου στον εγκέφαλο. Ο υποθάλαμος επηρεάζεται από συναισθηματικούς και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως το άγχος και ο απωθημένος πόνος από το παρελθόν, που μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του έμμηνου κύκλου. Επειδή οι περισσότεροι λόγοι της αμηνόρροιας είναι υποθαλαμικής φύσεως, δηλαδή συνδέονται κάπως με αλλαγές στη ρύθμιση των επιπέδων νευροπεπτιδίων στον εγκέφαλο, είναι πιθανόν ο υποθάλαμος να έχει σχέση με τις πολυκυστικές ωοθήκες. Στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, η κυκλική απελευθέρωση ορμονών του υποθαλάμου από τον εγκέφαλο είναι διαφορετική. Δεν είναι γνωστό αν αυτή η αλλαγή είναι το αποτέλεσμα ή η αιτία του προβλήματος των ωοθηκών. Αν και η σχέση του άγχους με τις πολυκυστικές ωοθήκες δεν έχει μελετηθεί, τα άγχη που σχετίζονται με τη λειτουργική αμηνόρροια μπορούν να μας δώσουν κάποια στοιχεία για το πώς τα συναισθήματα και το προσωπικό ιστορικό μιας γυναίκας μπορούν να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο και τη λειτουργία των ωοθηκών. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να ισχύουν και για τις πολυκυστικές ωοθήκες, άρα μπορείτε να διαβάσετε το τμήμα για τον έμμηνο κύκλο στο Κεφάλαιο 5 του βιβλίου.

Τα άγχη που καταστέλλουν τον ωοθηκικό και έμμηνο κύκλο συμπεριλαμβάνουν τα αρνητικά συναισθήματα για τη γυναικεία φύση μας καθώς και αισθήματα κατωτερότητας. Ανακάλυψα ότι όταν μια γυναίκα έχει μεγαλώσει με την πεποίθηση ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες, σε κάποιο επίπεδο αρνείται τη γυναικεία φύση της. Σε μερικές γυναίκες, αυτά τα αρνητικά αισθήματα μπορεί να δουλεύουν στο σώμα και να προκαλούν το σταμάτημα της ωορρηξίας, ώστε να γίνουν περισσότερο <<ανδρόγυνες>>. Στην πραγματικότητα, μελέτες με θηλυκές μαιμούδες έδειξαν ότι αυτές που βρίσκονται σε θέση κοινωνικής υποτέλειας συχνά έχουν δυσκολίες ωορρηξίας.

Μελέτες έδειξαν ότι οι γυναίκες που δεν έχουν ωορρηξία μπορεί να έχουν ένταση, άγχος, να είναι πιο εξαρτημένες και λιγότερο παραγωγικές διανοητικά σε σύγκριση με τις γυναίκες που έχουν. Επίσης μπορεί να έχουν απωθημένο θυμό με τη μητέρα τους. Μερικές φορές νιώθουν ενοχές και φόβο για την ανάγκη τους για γονική φροντίδα και προστασία, και φόβο μήπως χάσουν αυτή την προστασία. Καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να εκδηλώσουν αμηνόρροια – μια προσπάθεια να σταματήσουν την πλήρη ωρίμανσή τους ως γυναικών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ

Μια και η καθιερωμένη ιατρική δεν ξέρει την αιτία των περισσότερων περιπτώσεων πολυκυστικών ωοθηκών, η αντιμετώπιση αφορά την καταστολή των συμπτωμάτων. Άρα, στις περισσότερες γυναίκες χορηγούνται αντισυλληπτικά χάπια, αντιανδρογόνα φάρμακα ή προγεστίνη για να δημιουργήσουν κυκλικές έμμηνες περιόδους. Αυτές οι θεραπείες δεν αντιμετωπίζουν την έλλειψη ωορρηξίας ή την ορμονική κατάσταση στον εγκέφαλο, αν και μπορεί να είναι βοηθητικές. Τα αντισυλληπτικά χάπια και η προγεστίνη επίσης εμποδίζουν την υπερβολική ορμονική διέγερση του βλενογόννου της μήτρας. Άρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, που μπορεί να προκληθεί από χρόνια συσσώρευση βλενογόννου, αφού η γυναίκα δεν έχει περίοδο. Αν και τα αντισυλληπτικά και άλλες ορμονικές θεραπείες δεν προλαμβάνουν μερικούς κινδύνους και συμπτώματα που σχετίζονται με τις πολυκυστικές ωοθήκες, μπορούν μερικώς να καλύψουν το πρόβλημα και να μην αντιμετωπιστεί η βασική αιτία.

Στο παρελθόν, οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες συχνά χειρουργούνταν για να αφαιρεθεί ένα μέρος κάθε ωοθήκης, μια διαδικασία γνωστή ως σφηνοειδής εκτομή. Αυτό μερικές φορές είχε ως αποτέλεσμα μια πτώση στα επίπεδα ορμονών [μειώνοντας τη μάζα των ωοθηκών, μειώνεται και η παραγόμενη ποσότητα ορμονών] και σε μερικές περιπτώσεις αποκαθιστούσε την κυκλική λειτουργία. Σε άλλες όμως, η εγχείριση είχε ως αποτέλεσμα κατάλοιπα και συμφύσεις. Τώρα πια αυτή η εγχείρηση γίνεται σπάνια.

Σε όσες γυναίκες επιθυμούν την εγκυμοσύνη, η ωορρηξία μπορεί κάποιες φορές να επιτευχθεί με φάρμακα, το κοινότερο από τα οποία είναι η κιτρική κλομιφένη.

Μια γυναίκα με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να επαναφέρει την κυκλική ωοθηκική λειτουργία με τις ακόλουθες ενέργειες:

Εξετάστε προσεκτικά κάθε αρνητικό μήνυμα της παιδικής σας ηλικίας για τη φύση σας ως γόνιμης γυναίκας το οποίο μπορεί να εσωτερικεύσατε. Φέρτε αυτά τα μηνύματα στο συνειδητό σας, ώστε να μην ελέγχουν πια το σώμα και τις ωοθήκες σας. Μία από τις ασθενείς μου, στην οποία διαγνώστηκαν πολυκυστικές ωοθήκες τρία χρόνια πριν έρθει σ’ εμένα, συνειδητοποίησε ότι είχε εσωτερικεύσει μια κακή αίσθηση για τον εαυτό της ως γυναίκας, γιατί την είχε βιάσει ο πατέρας της. Υποσυνείδητα κατηγορούσε τη μητέρα της που δεν την προστάτευε, και αντιμετώπιζε όλες τις γυναίκες ως αδυναμες. Όταν άρχισε να συνειδητοποιεί αυτά τα μηνύματα, σταμάτησε τα αντισυλληπτικά και άρχισε να γιορτάζει τη θηλυκή φύση της. Τότε η περίοδός της και η ωορρηξία της ξανάρχισαν μέσα σε έξι μήνες. [Επίσης χρειάστηκε να της πω ότι δεν χρειαζόταν οι πολυκυστικές ωοθήκες να είναι μια ισόβια, χρόνια πάθηση γι’ αυτήν].

Επαναφορά της κυκλικής συναισθηματικής ροής. Επιτρέψτε στον εαυτό σας μια πλήρη γκάμα συναισθηματικών αντιδράσεων στα γεγονότα της ζωής σας. Προσπαθήστε να τα καταγράψετε σε ένα ημερολόγιο, για να ανακαλύψετε το φυσικό ρυθμό των συναισθημάτων και των διαθέσεών σας. Σχετίζονται με τις εποχές, την ώρα και άλλους κύκλους; Παρακολουθήστε τις φάσεις με ένα ημερολόγιο. Είναι γνωστό ότι ο έμμηνος κύκλος επηρεάζεται από το κυκλικό γέμισμα και χάσιμο της σελήνης. Αν ζείτε δίπλα στη θάλασσα, σημειώστε τις πλημμυρίδες. Όπως έχουμε ήδη πει, και μόνο η παρακολούθηση περιβαλλοντικών γεγονότων, μπορεί να ρυθμίσει τον έμμηνο κύκλο και τη γονιμότητα μιας γυναίκας.

Επαναφέρετε την κυκλική ωοθηκική ροή μέσω της σύνδεσής σας με το φως και τη φύση. Βγαίνετε στο φυσικό φως όσο συχνότερα μπορείτε. Το φυσικό φως επιδρά στον υποθάλαμο και την υπόφυση και άρα επηρεάζει την ωορρηξία. Κοιμηθείτε με φως 3 μέρες το μήνα [βλέπε σελίδα 217 του βιβλίου – παραθέτω τη σχετική παράγραφο από αυτή τη σελίδα: Θεραπεία με Φως: Προσδιορίστε την 1η μέρα της τελευταίας περιόδου σας. Από τη 14η ως τη 17η μέρα του κύκλου σας, κοιμηθείτε με έναν λαμπτήρα 100 W στο πορτατίφ σας, που θα τοποθετήσετε στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι σας [να ρίχνει το φως στο ταβάνι και στους τοίχους αλλά να μην ενοχλεί τον ύπνο σας]. Κάντε το για 6 μήνες. Σε μια μελέτη με 2.000 γυναίκες, περισσότερες από 50 τοις εκατό απέκτησαν με αυτό τον τρόπο τακτικές περιόδους 29 ημερών.]

Θρέψτε πλήρως το σώμα σας με τροφές πλήρεις, που εξισορροπούν την ινσουλίνη / γλυκαγόνη και τα εικοσανοειδή. [Η διατροφή που συστήσαμε για το ΠΕΣ, την ενδομητρίωση και τα ινομυώματα είναι κατάλληλη]/ [σημείωση δική μου: αν κάποια χρειάζεται αυτή τη διατροφή να μου ζητήσει να την αναρτήσω]. Η απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού λίπους αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και εξομαλύνει την έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την εξισορρόπηση σακχάρου στο αίμα και τη μείωση υπερβολικών ανδρογόνων. Οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη ως ενήλικες συχνά βελτιώνουν την υγεία τους με αυτή την προσέγγιση.

Πάρτε ένα καλό συμπλήρωμα πολυβιταμινών-μετάλλων. Μια διατροφική προσέγγιση που τρέφει πλήρως το σώμα βοηθά επίσης τη γυναίκα να συντονιστεί με την πνευματική, διαισθητική της πλευρά. Επαναφέρει τη συναισθηματική ροή και συχνά βοηθά να εξομαλυνθούν τα επίπεδα ορμονών και να μετριαστούν οι πολυκυστικές ωοθήκες.

[Για να δείτε τις δικές μου επιλογές στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής μπείτε στο blog Aloe Wisdom και στο Link ''Φυσικά Προιόντα'' [πάνω δεξιά στο παρόν blog].]

Χρησιμοποιήστε κρέμα προγεστερόνης 2 τοις εκατό [όπως και στο ΠΕΣ] για να μετριάσετε τα συμπτώματα των υπερβολικών οιστρογόνων.

3 σχόλια:

 1. Καλημέρα και καλό μηνα!Συγχαρητήρια για το άρθρο σας, το βρίσκω πάρα πολύ σωστό, με πολύπλευρη προσέγγιση του προβλήματος που τόσο με ταλαιπωρεί!Αποτελώ κ εγώ μία από τις περιπτώσεις γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες.Είμαι 33 χρονών, με ύψος 1,59 και μετά από μία ισσοροπημένη δίαιτα και συστηματική άσκηση κατάφερα και έχασα 8 κιλά μέσα σε 4 μήνες ζυγίζοντας σήμερα 53 κιλά. Το πιό σημαντικό όμως είναι ότι έχω καταφέρει να μετριάσω μέχρι και να εξαφανίσω τις ψυχαναγκαστικές υπερφαγίες μου.Γενικά έχω καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτούς τους τελευταίους μήνες με αποτελέσμα να έχω αλλάξει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά(διάβασμα πολλών ψυχολογικών βιβλίων). Ωστόσο έχω αμμηνόροια εδώ και 3 μήνες.Αντί να βρλτιωθεί ο κύκλος μου εξαφανίστηκε...Έχω απορήσει.Επίσης δε θέλω να πάρω αντισυλληπτικά.Προβληματίζομαι μήπως τελικα΄προσλαμβάνω λίγες θερμίδες. Θα εκτιμούσα ιδιαίτερως αν μπο΄ρούσατε να αναρτήσετε το προτεινόμενο διατροφικό πρόγραμμα για ΣΠΟ καθώς και όποια άλλη συμβουλή μπου προτείνετε. Παραθέτω το δικό μου ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής:
  06:30: 1 κουπα γάλα, 4κ.σ. μούσλι
  10:30: 1 γιαούρτι, 1κ.σ. ξηροί καρποί
  14:30: 1 φρούτο, 1 τοστ ολ.άλεσης
  Γυμναστική
  18:30: 120γρ κοτόπυλο ή ψάρι ή κρέας ή 2 αυγά ή (1 κούπα όσπρια ή 2 κούπες λαδερό και 30 γρ. τυρί) και 1 φ.ψωμί ή 1 κούπα μακαρόνια ή 1 κούπα ρύζι και 1κ.δσ. λάδι και Σαλάτα άφθονη
  21:30: 1 φρούτο, 1 γιαούρτι και 1κ.γ μέλι και 4κ.σ. μούσλι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα μπορούσατε να παραθέσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής για τις πολυκυστικες ωοθήκες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Θα μπορούσατε να παραθεσετε ένα εβδομαδιαίο προγράμματος διατροφής για τις π.ω; επίσης να ενημερώσω ότι έχω κ δυσανεξία στην λακτόζη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή